Biculturele hoogbegaafden Erasmus+

Stichting Wezenlijk is in 2010 opgericht om het creatief vermogen van mensen met emotionele problemen aan te wakkeren en zich te kanaliseren in de richting van kunst en cultuur. Op deze manier kunnen wij voorkomen dat zij blokkeren en stagneren in hun ontwikkeling en daarnaast verzuipen in de veeleisende en dynamische samenleving. Een van onze doelgroepen zijn hoogbegaafden en voornamelijk de biculturele hoogbegaafden.  Potentiële biculturele hoogbegaafden worstelen vaak met dubbele onzichtbaarheid  waarvan de oorzaak vaak bepaald is door:

  • onzekerheid;
  • moedertaal;
  • (sociaal) culturele achtergrond.

Heel vaak weten bi culturele hoogbegaafden niet eens dat ze hoogbegaafd zijn, ze weten alleen dat ze anders zijn en soms voelen ze zich raar of alsof er iets niet in orde is met hen. Biculturele mensen hebben vaak te maken met sociale druk, die de oorzaak is van hun culturele achtergrond. Ze zijn heel vaak bezig met overleven in plaats van leven in deze samenleving. Dit kan leiden tot angst, twijfel en een laag of negatief zelfbeeld. Er is geen directe relatie tussen taal en intelligentie en toch zien we deze bi culturele mensen zo weinig in de top van de samenleving. Daar proberen wij verandering in te brengen. Wij willen de herkenning en erkenning van deze doelgroep vergroten. Maar vooral welke belemmeringen en bevorderingen gelden voor deze doelgroep in de Nederlandse samenleving?

Om deze vraagstelling en andere vragen over dit onderwerp uit te zoeken, zijn we in maart 2022 gestart met ons tweede Erasmus plus project. We onderzoeken dit keer hoe wij ervoor kunnen zorgen dat biculturele hoogbegaafden herkend en erkend kunnen worden binnen diverse culturen. Ons eerste bezoek in buitenland was in Italië. Lees hieronder de blog van deze bijzondere reis: Aandacht voor bi-culturele hoogbegaafden | EPALE (europa.eu)

Laat talent(en) niet verloren gaan!

Voor deze doelgroep ontwikkelt Stichting Wezenlijk regelmatig workshops, coaching, adviesgesprekken, interactieve lezingen of voorlichting.

Voor meer informatie of vragen kunt u contact opnemen via het formulier rechts.

VOORBEELDEN VAN WORKSHOPS

Stichting Wezenlijk heeft afgelopen jaren speciaal een aantal workshops voor de doelgroep hoogbegaafden verzorgd, zoals:
# Workshop Microscopie 

De workshop was enerzijds gericht op het omgaan met een microscoop, anderzijds op het bestuderen van eigen cellen: wangslijmvlies. Met als doel: voldoening geven aan de onderzoekende houding.

# Workshop Cookies maken 

De sociale vaardigheden van een kind ontwikkelen door middel van gezamenlijk uitrollen van het deeg, kneden en afbakken en opeten van de koekjes.

# Workshop Schrijven aan jongeren 

De jongeren maakten kennis met twee verschillende dichtvormen: het vrije vers en het sonnet. Ze leerden associëren bij een woord en met deze associaties een gedicht te schrijven in een van deze dichtvormen. Bij het vrije vers mochten ze zelf het aantal woorden in een zin en de lengte van het gedicht bepalen en bij het sonnet moesten ze rekening houden met de regellengte en aantal regels. Met als doel: observeren van de wereld in jezelf. Het resultaat werd gebundeld in een boek.

# Workshop Naamgedicht 

Kinderen van 7 tot 11 jaar leerden in deze workshop om hun gevoelens, gedachten en observaties op te schrijven in korte bewoordingen, daarnaast maakten ze een profielschilderij van zichzelf. 

# Workshop dansen 

In deze workshop stonden expressie en nieuwe danstechnieken leren centraal. Voor kinderen die de gehele dag op de schoolbanken of achter de computer zitten, was het een must om hun rug, schouders en bekken op deze manier te trainen, zodat er een stabiliteit ontwikkeld werd. Belangrijker nog was om te leren ontspannen, omdat hoogbegaafden door hun drukke brein dat moeilijk kunnen.

Ook kunnen wij rekenen op de steun van de Stichting Hoogbegaafd!  Deze stichting verbindt, informeert en onderzoekt hoogbegaafden van alle leeftijden en achtergronden.

HIERONDER ONZE HOOGTEPUNTEN:

Wist je dat onze voorzitter H.Celik ooit een lezing heeft verzorgd met de schrijver Arthur Japin?

Onze voorzitter H.Celik is in 2016 genomineerd voor de Mensa Fonds Awards in de categorie Maatschappij. Een Award in de categorie maatschappij wordt toegekend aan een persoon in de maatschappij die een significante rol heeft gespeeld om hoogbegaafdheid op een positieve manier onder de aandacht te brengen. Niet alleen onder de aandacht brengen maar ook aan een persoon die cruciaal was in het herkennen, erkennen én inzetten van hoogbegaafdheid voor de samenleving. Hoogbegaafdheid gaat samen met talenten en juist op het gebied van ontwikkelen en inzetten van talent voor de maatschappij is nog ontzettend veel te winnen. De kandidaat voor een nominatie moet daarbij echt het verschil maken en de weg effenen voor een toekomstig traject.

Het volledige juryrapport over Celik kunt lezen op de volgende link: 

https://mensafonds.nl/juryrapport-2016/

Online Symposium 13 maart 2021

Stichting iQ+ organiseert i.s.m. Koepel Hoogbegaafdheid dit online symposium. Met dit evenement willen ze hoogbegaafdheid bij kinderen en jongeren met een migratieachtergrond onder de aandacht brengen. Het signaleren en herkennen van hoogbegaafdheid kan al een uitdaging zijn, maar in de praktijk is gebleken, dat als het hierom gaat, kinderen met een migratieachtergrond een dubbele achterstand hebben.

Middels een middagvullend programma met o.a. Lineke van Tricht, Karim Amghar, Leonieke Boogaard, Sima de Bruyn-Daoud, Hülya Celik en anderen gaan we dieper in op vragen als: Welke factoren liggen hieraan ten grondslag? Welke bevindingen zijn er uit wetenschappelijke onderzoek? Wat betekent dit in de praktijk voor deze kinderen etc?

Ze starten de middag met een plenair onderdeel van Karim Amghar over kansenongelijkheid. Ze gaan verder met vier keuzeonderdelen:

- Bart VogelaarBegaafdheid bij kinderen met diverse culturele achtergronden;

- Leonieke BoogaardOngekend Talent: Hoogbegaafde leerlingen met een migratieachtergrond;

- Lineke van TrichtGelijke kansen in het (hoog)begaafdenonderwijs;

- Hülya CelikDe stap van herkenning en erkenning van biculturele hoogbegaafden;

Meer informatie over het programma, inhoud van de keuzeonderdelen en de sprekers vindt u op de site van www.stichtingiqplus.nl.

Via deze link kunt u een ticket aanschaffen. Bij de aanschaf van het ticket kunt u uw voorkeur voor het keuzeonderdeel aangeven. Let op: hierbij geldt vol = vol!

Heeft u een vraag aan de organisatie over het thema of ziet u een samenwerking, dan bent u van harte welkom contact met ons op te nemen via info@stichtingiqplus.nl o.v.v. Vele gezichten van hoogbegaafdheid.